De Graafschap sleept er een punt uit bij Jong AZ

Maandagavond 23 september speelde De Graafschap de lastige uitwedstrijd bij Jong AZ. Tegen de beloften van de Alkmaarders ontbrak aanvoerder Jeffry Fortes vanwege een blessure. Philip Brittijn naam de rechtsbackpositie over. Verder was Anass Najah de nieuwe aanvoerder.

De eerste poging namens de uitspelende ploeg was voor Tristan van Gilst, maar ging over. Een goede poging van Ibrahim El Kadiri kon nog net gekeerd worden door keeper Kuijsten. Verder nam Jong AZ in de eerste helft het balbezit en creëerde het wat kansen of werden de voorzetten van de zijkanten niet geraakt.

De Graafschap kon er weinig tegen over zetten. Jong AZ kreeg verschillende hoekschoppen en stond doelman Joshua Smits op de goede plaats na een inzet van dichtbij via Zeefuik. Toch gingen de Superboeren de rust in met een 0-1 voorsprong. Uit het niets wist Arjen van der Heide van afstand uit te halen en de score te openen.

Ook in het tweede bedrijf was het Jong AZ dat het spel maakte en de bal meerdere malen kon overspelen. De Graafschap liet dat doe en kon het in het eerste gedeelte doorkomen om geen tegentreffer te incasseren. Toch ging het halverwege de tweede helft twee keer in kort tijdsbestek mis.

Een voorzet van de rechterkant kon door Smit van dichtbij binnen geschoten worden, 1-1. Een minuut later was het opnieuw raak voor de thuisploeg en schoot Dijkstra binnen, 2-1. Met nieuwe krachten ging De Graafschap na de achterstand pas zelf voetballen en kwam het meer in het spel en tot doelpogingen.

Een voorzet van Ibrahim El Kadiri werd bijna door Donny Warmerdam binnen gekopt. De doelman verwerkte de bal tot hoekschop. De druk op Jong AZ nam toe en gingen de Achterhoekers voor de gelijkmaker. Deze kwam er uiteindelijk ook, nadat invaller Mimoun Mahi de terugkerende bal bij de tweede paal kon binnen schuiven, 2-2.

Beide ploegen kregen nog een kans op een overwinning. Het laatste wapenfeit was voor Yannick Eduardo, maar zag de aanvaller zijn kopbal over gaan. Net als onlangs tegen Jong FC Utrecht weer een 2-2 gelijkspel tegen een beloftenploeg. Zondag 29 september volgt om 14:30 uur de Gelderse derby tegen Vitesse op een uitverkochte Vijverberg.

Maandag 23 september 2024 (Keuken Kampioen Divisie 2024-2025)

Jong AZ - De Graafschap: 2-2 (0-1)

Doelpuntenmaker(s): 0-1 Arjen van der Heide (41.), 1-1 Kees Smit (70.), 2-1 Elijah Dijkstra (72.), 2-2 Mimoun Mahi (82.)

Arbiter: Sturm

Opstelling Jong AZ: Kuijsten, Dijkstra, Berkhout (C), Atikallah (46. Esajas), Engel, Mastoras, Smit, Kwakman, Poku (62. Toppenberg), Zeefuik (78. Smits), Daal.

Opstelling De Graafschap: Joshua SmitsPhilip Brittijn, Rio Hillen, Rowan Besselink, Levi Schoppema, Donny Warmerdam (87. Joran Hardeman), Tristan van Gilst, Anass Najah (C), Arjen van der Heide (71. Yannick Eduardo), Jesse van de Haar (71. Ralf Seuntjens), Ibrahim El Kadiri (79. Mimoun Mahi).