Den Bosch pakt eerste periodetitel na 2-2 gelijkspel tegen De Graafschap

In speelronde 9 viel de beslissing voor de eerste periode. Drie clubs op zeventien punten: Excelsior, FC Den Bosch en Helmond Sport. Met drie punten minder stond De Graafschap daar op achter. Voor FC Den Bosch is deze start van het seizoen ongekend, daar de ploeg de afgelopen twee seizoenen op de negentiende plaats was geëindigd.

De thuisploeg liet vanaf de start weten dat er wat op het spel stond. Het zette De Graafschap meerdere malen onder druk en wisten verdedigers schoten te blokken. Ook verschillende hoekschoppen hielpen mee om tot kansen te komen, zelfs een bal op de lat.

Aan de andere kant was het eerste wapenfeit van Ibrahim El Kadiri. Zijn schot raakte de lat. Na een vrije trap leek Van Leeuwen door de verdediging te lopen, totdat Rowan Besselink de bal kon aanraken. Op een schot van Ibrahim El Kadiri wist doelman Bakker, de oud-keeper van De Graafschap, redding te brengen.

Na ruim een half uur speeltijd bracht Donny Warmerdam de 0-1 op het scorebord. Vanaf eigen helft kon de middenvelder de bal aan de voet meenemen en doorlopen naar het vijandelijke doel. Met links uithalen in de rechterhoek om de score te openen.

Door deze tussenstand kwam de uitspelende ploeg beter in de wedstrijd. Een goede aanval zorgde voor een schot van Ibrahim El Kadiri op Bakker en uit de hoekschop was Joran Hardeman dicht bij.

In de rust voerde De Graafschap-trainer Jan Vreman een wissel door. Ralf Seuntjens kwam binnen de lijnen als invaller voor de niet opvallende Yannick Eduardo in de eerste helft. Tristan van Gilst werd goed weggestoken om alleen op doelman Bakker af te gaan. Zijn poging ging net naast. Een voorzet van Burgering werd eenvoudig gepakt door Joshua Smits.

Een voorzet van Mimoun Mahi werd doorgekopt via Ralf Seuntjens. Door oplettend optreden van Bakker kon Ibrahim El Kadiri moeilijk uithalen. Een schot van afstand via Anass Najah ging naast. Daarna draaide de wedstrijd in korte tijd om, net zoals onlangs op bezoek bij Jong AZ (2-2). Invaller Kotzebue kon de eerste voorzet binnen tikken voor de 1-1 gelijkmaker en daarna zelfs een voorzet binnen koppen, 2-1.

Tygo Grotenhuis maakte als rechtsbuiten zijn debuut en ging Jesse van de Haar naar de kant. De Graafschap probeerde voor de gelijkmaker te gaan, maar was onrustig met verschillende verkeerde voorzetten/passes. Diep in blessuretijd een hoekschop welke knap werd binnen gekopt door Joran Hardeman, 2-2.

Hierdoor blijft het gat tussen beide ploegen op drie punten staan. FC Den Bosch ging er met de eerste periodetitel van door, daar Excelsior met 3-0 verloor bij Roda JC en Helmond Sport niet verder kwam dan een 1-1 gelijkspel tegen Jong Ajax.

De Graafschap komt zaterdag 12 oktober om 20:00 uur in actie tijdens het interland weekend. De Doetinchemse club gaat op bezoek bij Telstar om de aansluiting met de top van de ranglijst te houden.

Vrijdag 4 oktober 2024 (Keuken Kampioen Divisie 2024-2025)

FC Den Bosch - De Graafschap: 2-2 (0-1)

Doelpuntenmaker(s): 0-1 Donny Warmerdam (35.), 1-1 Vieri Kotzebue (70.), 2-1 Vieri Kotzebue (73.), 2-2 Joran Hardeman (90+5.)

Arbiter: Van den Kerkhof

Opstelling FC Den Bosch: Bakker, Mulders, Van den Bogert (46. Van Grunsven), Henderikx, De Groot, Van Leeuwen (78. Verbeek), Bakalá (66. Acheffay), Laros, Burgering, Gravenberch (78. Van Hedel), Knöll (66. Kotzebue).

Opstelling De Graafschap: Joshua Smits, Joran Hardeman, Rowan Besselink (78. Philip Brittijn), Maas Willemsen, Levi Schoppema, Donny Warmerdam, Tristan van Gilst (77. Tygo Grotenhuis), Anass Najah (C), Yannick Eduardo (46. Ralf Seuntjens), Jesse van de Haar (66. Mimoun Mahi), Ibrahim El Kadiri.

Gele kaarten FC Den Bosch: -

Gele kaarten De Graafschap: Jesse van de Haar, Donny Warmerdam, Ibrahim El Kadiri.